Nataša Tonković

 

 

www.formanti.com

www.youtube.com/user/TheFormanti

 

Rođena je u Rijeci 1981. Završila je osnovnu i srednju Glazbenu školu I. M. Ronjgova. Visoko stručno obrazovanje stekla je na Visokoj Školi za glazbenu umjetnost »Ino Mirković« u Lovranu i Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Diplomirani je muzikolog.

Nekoliko je godina bila voditeljica vokalnog kvarteta Elvisettes, osnivača Boška Petrovića i Elvisa Stanića pri HGM Ljetnoj jazz školi u Grožnjanu 2004.g.

Od 2008. radi u školi modernog pjevanja i sviranja Studio Maraton kao mentorica vokalnih programa i voditeljica sekcije pratećih vokala.

Kao solistica i prateći vokal, bila je članica nekoliko hrvatskih grupa: Putokazi (2000. Nova Zemlja & 2002. Hrvatske narodne uspavanke), Rivers (2006. Rivers, reizdanje Parole, Parole) i Elemental (2008. Pod pritiskom & 2010. Vertigo).

U 19 godina profesionalnog glazbenog djelovanja, dobitnica je nekoliko prestižnih nagrada. Kao članica grupe, ima 6 nominacija i 3 diskografske nagrade Porin i to za najbolju vokalnu suradnju na pjesmi Libar (Gibonni feat. Putokazi), sa zagrebačkom grupom Elemental za najbolje albume klupske glazbe (Pod pritiskom i Vertigo), dok je s riječkom grupom Rivers osvojila međunarodnu nagradu Ward Swingle Award i Zlatnu diplomu na acappella natjecanju Vokal Total u Grazu 2006.

Sudjelovala je na brojnim radijskim i televizijskim nastupima u Hrvatskoj i Sloveniji kao i u kazališnim projektima Teatra Ulysses (Kralj Lear, Medeja), HKD Teatra (Glorija) te Studija Maraton u ulozi Jelice (Sušak, Sušak).

Kao gošća vokalistica, snimala je i nastupala s jazz glazbenikom i skladateljem Elvisom Stanićem i to 2010. u sklopu festivala Jazz Ex Tempore te na koncertnoj promociji albuma Sol & Luna iz 2012. i nedavno objavljenog Air/Zrak.

Dobitnica je Nagrada Grada Rijeke za doprinos kulturnom stvaralaštvu za prethodno osvojenu nagradu Porin u kategoriji najboljeg albuma klupske glazbe za 2010. i 2012.

Nastupala je na brojnim glazbenim festivalima od kojih su najvažniji:
LIBURNIJA JAZZ FESTIVAL, HRVATSKI JAZZ SABOR/JAZZ IS BACK, CENTURY OF BLUES (BP CLUB), JAZZ EX TEMPORE, EXIT, HARTERA, INmusic FESTIVAL, LASTOVO – OTOK GLAZBE, JAZZ IN LAP.

Od 2015. djeluje pod umjetničkim imenom Formanti kao autorica glazbe i tekstova.